Podarilo sa zachrániť 700-tisíc eur na neoprávnených odpočtoch DPH

24.04.2013 Bratislava

Bratislava 24. apríla (TASR) – Policajti zabránili vyplateniu 700.000 eur za podvodný nadmerný odpočet dani z pridanej hodnoty (DPH). V utorok (23.4.) ráno zadržali viacero ľudí, urobili deväť domových prehliadok a 12 ďalších, išlo najmä o kancelárie, v ktorých hľadali rôzne dokumenty. O výsledku akcie s krycím názvom Stavidlo, na ktorej pracovalo 110 policajtov, dnes informoval novinárov policajný prezident Tibor Gašpar a generálny riaditeľ Sekcie daňovej a colnej na Finančnej správe SR Daniel Čech.

"Daňový únik, ktorý je v tejto chvíli zadokumentovaný a je predbežne zhruba dva milióny eur, z toho takmer 700.000 eur bola nevyplatená daň z pridanej hodnoty," povedal Čech. Podľa Gašpara sa na trestnej činnosti podieľalo 14 obchodných spoločností a policajti zadokumentovali minimálne 200 fiktívnych obchodov. "Išlo o fiktívne vystavovanie faktúr na rôzne komodity, bola to sanita, výťahy a podobne," dodal Čech. Podľa Gašpara boli nafingované dodania tovaru zo zahraničia, teda z Maďarska a Českej republiky.

Zadržaný bol aj jeden pracovník daňového úradu. Gašpar tvrdí, že obvinený zatiaľ nebol, avšak predpokladá, že sa tak stane. "Pracovník daňovej správy je na to, aby odobroval všetky daňové doklady a schvaľoval, aby došlo k vyplateniu nadmerných odpočtov, takže úloha je jasná," povedal o zadržanom štátnom zamestnancovi. Policajti spolu obvinili desať ľudí, ktorí sa v rokoch 2011 a 2012 mali dopustiť trestnej činnosti. Jeden je v súčasnosti vo výkone trestu, po jednom pátrajú a troch zadržaných navrhuje polícia stíhať väzobne. Obvineným hrozí sedem až 12 rokov väzenia.
 

Vyberte región